Comitete Naţionale
ArgentinaAustraliaAustriaBelgiumBrazilBulgariaCanadaChileCosta RicaFinlandFranceGermanyGreeceHungaryIndiaIndonesiaIranIrelandItalyJapanKazakhstanMacedoniaMexicoNetherlandsNew ZealandNorwayPakistanPeruPhilippinesPolandPortugalRepublic of KoreaRomaniaSpainSwedenSwitzerlandThailandTurkeyUKUSA


[18.04.2018] 18 aprilie - Ziua Internaţională a Monumentelor Siturilor

Propusă de către ICOMOS și adoptată de UNESCO în 1983, Ziua Internaţională a Monumentelor și Siturilor este marcată anual pe 18 Aprilie și are deja o lungă tradiție în atragerea interesului publicului atât asupra diversității patrimoniului cât și asupra vulnerabilităților sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare și conservare.
Tema acestui an este "Patrimoniul pentru generaţii", prin care ICOMOS International își propune să puncteze, încă o dată, importanța transferului de cunoştinţe între generaţii, în principal cele de specialişti. ”Patrimoniu pentru generații” nu este doar un slogan, ci, în egală măsură un semnal de alarmă prin care subliniem că implicarea tinerilor specialişti, alături de specialiști cu experiență, este esențială, aceștia fiind cei care vor asigura continuitatea păstrării valorilor de patrimoniu.
Totodată, o astfel de implicare și colaborare, în care cunoștințele generațiilor mature de profesionisti se împletesc cu energia și apetitul pentru noi abordari ale noilor generații, pot aduce, cu siguranță, soluții inovative si durabile pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului.
#heritage4generations #ICOMOS
+ Mai multe informații pe AGERPRES.
+ despre ICOMOS International - AICI.
----------------------------------------------------------------
Comitetului Național Român ICOMOS este o organizație națională constituită exclusiv din specialiști în domeniul patrimoniului construit, parte a ICOMOS – organizaţie internațională de specialitate, consultant al UNESCO prevăzut în textul Convenţiei Patrimoniului Mondial.
----------------------------------------------------------------
Foto: Cetatea Slimnic / Thomas Dekiere / shutterstock


[18.09.2017] Ne-a părăsit Mircea Crișan...

Cu tristeţe deosebită, vă anunţăm încetarea din viaţă a Prof. Dr. Ing. Mircea Crişan. în cursul dimineţii de sâmbătă 16 septembrie 2017.
ICOMOS România pierde astfel nu numai unul dintre cei mai valoroşi membri ai săi, membru al Comitetului Director, ci şi un bun coleg şi prieten, fost profesor al multora dintre noi.
Profesorul Mircea Crişan a fost unul dintre acei ingineri structurişti care nu s-a mulţumit să aplice soluţii ci a fost el însuşi unul dintre puţinii creatori de soluţii în acest domeniu atât de defavorizat al restaurărilor din ţara noastră. A fost unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi profesori ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti. De asemenea, Profesorul Mircea Crişan s-a aflat printre cei mai activi membri ai Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, fiind totodată component al grupului de lucru ce, la solicitarea Institutului Naţional al Patrimoniului, aproape a finalizat normele speciale ce ar trebui aplicate în consolidarea monumentelor istorice din România.
Monumentele din România rămân cu un protector mai puţin, mediul academic şi cel profesional din acest domeniu fiind de ieri mai sărace.
Înmormântarea va avea loc în cursul zilei de marţi 19 septembrie la Deva, oraşul său natal.
Odihnească-se în pace!


[09.04.2015] Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Monumentelor/ICOMOS 50
ICOMOS România și DJC Sibiu organizeaza seminarul

”Abordări în proiectarea şi execuția lucrărilor de restaurare la monumentele istorice din spațiul rural transilvănean”
17 aprilie 2015, ora 10.00 Palatul Astra – str George Barițiu nr. 5-7, SIBIU
Scopul seminarului este o mai bună înțelegere a abordării restaurării patrimoniului rural în condițiile accesării, în acest scop, de fonduri nerambursabile. Se vor discuta problemele profesionale apărute în proiectare și execuție în condițiile necesității respectării principiilor internaționale ale restaurării în corelare cu cerințele cadrului de finanțare european.
Program preliminar (pdf)

[04.02.2015] "Scrisoarea ICOMOS International prin care a fost transmisa autoritatilor romane rezolutia privind Rosia Montana adoptata la Adunarea Generala de la Florenta in noiembrie 2014" (pdf)

[15.01.2015] Ziua Culturii Naționale – comunicat al Comitetului Național Român ICOMOS privind TEZELE PATRIMONIULUI CULTURAL(pdf)

[07.01.2015] În data de 22 decembrie 2014 Domnul prof. dr. arh. Sergiu Nistor a anunţat, printr-o scrisoare adresată Comitetului Naţional Român ICOMOS, retragerea sa din funcţia de Preşedinte al CNR ICOMOS.
În data de 5 ianuarie 2015 domnul Sergiu Nistor a fost numit, prin decret al Preşedintelui României domnul Klaus Iohannis, în funcţia de consilier prezidenţial. Numirea într-o astfel de poziţie a unui prestigios membru al ICOMOS este deosebit de onorantă pentru CNR ICOMOS.
În aceste condiţii datele de contact ale CNR ICOMOS sunt:
Comitetul Naţional Român ICOMOS
Bucureşti, Str. Academiei 18-20, Sect. 1, 011247, Tel/Fax: 0040.21.3077186
Vicepreşedinte al CNR ICOMOS - SZABO Balint
Secretar al CNR ICOMOS - Irina IAMANDESCU,icomosromania@gmail.com

[17.11.2014] ICOMOS Resolution 18GA 2014/19. Rescue of the Roșia Montană mining landscape and promotion of sustainable development model (submitted by ICOMOS Romania, supported by ICOMOS Hungary, ICOMOS Germany and CIAV).

[18.04.2014] Comunicat ICOMOS: Heritage Alert – Centrul istoric București. Cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor - 18 Aprilie - ICOMOS [Comitetul International al Monumentelor si Siturilor], prin Comitetul Științific Internațional al Orașelor și Satelor Istorice (CIVVIH) și Comitetul Național Român ICOMOS, printr-o scrisoare adresată celor mai înalte autorități guvernamentale românești, Ministerului Culturii și Primăriei Generale a Capitalei își exprimă o puternică preocupare referitor la protejarea patrimoniului istoric al Bucureștiului.

Preocupați de degradarea patrimoniului arhitectural al Bucureștiului prin demolări, abandonarea clădirilor istorice, dezvoltarea urbană nesustenabilă și măsuri nepotrivite de reabilitare, ICOMOS solicită autorităților românești, printre altele, să oprească distrugerile și demolările, și își oferă sprijinul pentru elaborarea de strategii locale de protejare a patrimoniului arhitectural al Bucureștiului prin intermediul conservării integrate, dezvoltării economice și sociale durabile, cât și pentru depășirea problemelor dificile, tehnice și de urbanism, ce pun în pericol patrimoniul construit.

[11.04.2014] Ziua Mondială a Monumentelor 2014

[05.02.2014] Comunicat al ICOMOS România referitoar la conferința de presă din 5 februarie 2014 în organizarea Pro Patrimonio, cu titlul „ICOMOS cere autorităților sistarea urgentă a distrugerii patrimoniului arhitectural și cultural din București”.

[18.11.2013] Scrisoarea deschisă a Comitetului Național Român ICOMOS adresată ministrului culturii, referitoare la propunerile de descentralizare în domeniul patrimoniului cultural, prevăzute în cadrul Proiectului Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale,  precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică, proiect aflat pe masa executivului, în vederea asumării răspunderii.

[11.10.2013] Rezoluția Comitetului Executiv ICOMOS referitoare la Proiectul Roșia Montană (adoptată în octombrie, în San Jose, Costa Rica).

[03.10.2013] Intervenția domnului Sergiu Nistor în cadrul ședinței „Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minelor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România” - 26 septembrie 2013

[09.09.2013] Document transmis liderilor grupurilor parlamentare din Senatul și Camera Deputaților ale Parlamentului Romaniei, precum și președinților Comisiilor Parlamentare pentru Cultura din Senat și Camera Deputaților, împreună cu mesajul de disponibilitate în a clarifica parlamentarilor problemele conflictului dintre proiectul minier și protejarea patrimoniului.

[28.06.2013] Scrisoare a CNR ICOMOS către ministrul culturii, solicitând o dezbatere publică privind modificările Legii 422/2001

[22.04.2013] 18 Aprilie: Ziua Mondiala a Monumentelor. Patrimoniul educației

Rosia Montana - scrisorile ICOMOS Ro si ICOMOS International si raspunsul MCPN

REVISTA TRANSSYLVANIA NOSTRA (coperta)

YIDIZ TECHNICAL UNIVERSITY - ICOMOS ICORP INTERNATIONAL SYMPOSIUM CULTURAL HERITAGE PROTECTION IN TIMES OF RISK Challenges and Opportunities
15-17 NOVEMBER, 2012 . ISTANBUL . TURKEY

ICOMOS Resolution GA 2011/17
Protection of cultural heritage in relation to mining exploration and operation: Rosia Montana
Submitted by ICOMOS Executive Committee, ICOMOS Canada, ICOMOS Romania, ICOMOS Hungary

REZOLUŢIA Conferinţei ROŞIA MONTANA ÎN ISTORIA UNIVERSALĂ, Cluj-Napoca, 11-12 noiembrie 2011

ANUL ACESTA ZIUA MONDIALĂ A MONUMENTELOR ISTORICE (18 APRILIE) VA FI DEDICATĂ PATRIMONIULUI APEI. EA VA FI MARCATĂ IN BUCUREȘTI IN COMUN DE ICOMOS si ICOM, LA MUZEUL ȚĂRANULUI ROMAN, LUNI 18.04.2011 ORA 13.00

Scrisoare deschisă adresată domnului primar Eugen Furdui, română / engleză

Carduri 2011 si cotizatii NOU!

Specialisti în domeniul patrimoniului cultural si natural s-au întrunit la Bruxelles în ziua de 30 Noiembrie 2010, la initiativa organizatiei Pro Patrimonio1, sub patronajul europarlamentarului român Daciana Sârbu.NOU!

CARDURI ICOMOS 2010

Apel pentru Roşia Montană
Scrisoare deschisă adresată candidaţilor la funcţia de preşedinte al României

MASA ROTUNDA ICOMOS / OAR / RUR / CNMI / INMI

„DECLARAŢIEI DE LA RIMETEA” referitoare la protecţia patrimoniului construit vernacular în mediul multicultural

Scrisoarea Comitetului National Român ICOMOS catre dl. ministru al culturii, cultelor și patrimoniului național, privind procesul de descentralizare (12.05.2009)"

Concluziile dezbaterii „Transferul patrimoniului fostei biserici a mănastirii Cotroceni în noua sa construcție - în concordanta cu Carta de la Veneția ?” (24.04.2009)